Ułatwienia dostępu

Zespół Placówek Oświatowych
w Borkach
zpo.borki@gminaborki.pl
ul. Wojska Polskiego 25,
21-345 Borki
(81) 857 42 40
609 102 679

7 marca 2024r. panie z  Powiatowej Stacji  Sanitarno – Epidemiologicznej w Radzyniu Podlaskim  w ramach programu „TRZYMAJ FORMĘ” przeprowadziły dla naszych uczniów prelekcję na temat „Etykieta-źródłem informacji”.

Uczniowie dowiedzieli się, że wszystkie opakowane produkty spożywcze, dostępne w sprzedaży, muszą być oznakowane. Etykieta to źródło informacji, które pozwala konsumentowi dokonywać świadomego wyboru produktów.

Do podstawowych informacji, jakie znajdziemy na etykiecie należą: nazwa produktu, wykaz składników, w tym konserwantów, termin przydatności do spożycia lub data minimalnej trwałości, dane identyfikujące producenta, masa netto lub liczba sztuk w opakowaniu, warunki przechowywania.

Ważną informacją dla osób cierpiących na alergie lub nietolerancje pokarmowe jest wyszczególnienie obecności alergenów w wykazie składników. Takie informacje są uwidocznione pogrubioną lub powiększoną czcionką.

Szczególnie cenne są informacje o wartości odżywczej produktów. Obejmują one wartość energetyczną oraz zawartość tłuszczu, kwasów tłuszczowych nasyconych, węglowodanów, cukrów, białka oraz soli. Informacje te podawane są w przeliczeniu na 100 g lub 100 ml  produktu.

Mamy nadzieję, że po wysłuchaniu prelekcji nasi uczniowie staną się świadomymi konsumentami.

pracownica PSSE stojąca przy monitorze interaktywnym prowadząca prelekcję, w tle grupa uczniów (słuchaczy)
grupa uczniów z pracownicą PSSE obserwująca pokaz
ręce uczennicy włożone do urządzenia pokazującego bakterie
ręce uczennicy włożone do urządzenia pokazującego bakterie
Pracownica PSSE w jasnym ubraniu w tle grupa uczniów siedząca na dywanie i krzesełkach słuchająca prelekcji
pracownicaPSSE stojąca przy monitorze interaktywnym prowadząca prelekcję, w tle grupa uczniów (słuchaczy)
2 uczennice chodzące po sali lekcyjnej na tle jasnej ściany w narkogoglach i alkogoglach obok prezentująca pracownica PSSE
2 uczennice chodzące po sali lekcyjnej na tle jasnej ściany w narkogoglach i alkogoglach
Pracownica PSSE w jasnym ubraniu w tle grupa uczniów siedząca na dywanie i krzesełkach słuchająca prelekcji
ręce uczennicy włożone do urządzenia pokazującego bakterie
monitor interaktywny wyświetlający prezentację o składnikach produktów żywieniowych
2 uczennice chodzące po sali lekcyjnej na tle jasnej ściany w narkogoglach i alkogoglach, w tle również 2 pracownice PSSE oraz grupa siedzących dzieic
2 uczniów chodzących po sali lekcyjnej na tle jasnej ściany w narkogoglach i alkogoglach w tle pracownica PSSE oraz inni uczniowie stojący w kolejce i obserwujący pokaz
pracownice PSSE stojące przy monitorze interaktywnym prowadząca prelekcję, w tle grupa uczniów (słuchaczy)