7 marca 2024r. panie z Powiatowej Stacji Sanitarno – Epidemiologicznej w Radzyniu Podlaskim w ramach programu „TRZYMAJ FORMĘ” przeprowadziły dla naszych uczniów prelekcję na temat „Etykieta-źródłem informacji”.
Uczniowie dowiedzieli się, że wszystkie opakowane produkty spożywcze, dostępne w sprzedaży, muszą być oznakowane. Etykieta to źródło informacji, które pozwala konsumentowi dokonywać świadomego wyboru produktów.
Do podstawowych informacji, jakie znajdziemy na etykiecie należą: nazwa produktu, wykaz składników, w tym konserwantów, termin przydatności do spożycia lub data minimalnej trwałości, dane identyfikujące producenta, masa netto lub liczba sztuk w opakowaniu, warunki przechowywania.
Ważną informacją dla osób cierpiących na alergie lub nietolerancje pokarmowe jest wyszczególnienie obecności alergenów w wykazie składników. Takie informacje są uwidocznione pogrubioną lub powiększoną czcionką.
Szczególnie cenne są informacje o wartości odżywczej produktów. Obejmują one wartość energetyczną oraz zawartość tłuszczu, kwasów tłuszczowych nasyconych, węglowodanów, cukrów, białka oraz soli. Informacje te podawane są w przeliczeniu na 100 g lub 100 ml produktu.
Mamy nadzieję, że po wysłuchaniu prelekcji nasi uczniowie staną się świadomymi konsumentami.